MTB Lichtaart 19-02-2012
Door: Jan
19 Februari 2012 | België, Lichtaart
Inmiddels is mijn nieuwe fiets al 2 weken binnen. Een Cannondale Flash 3 carbon 29-er met lefty voor de kenners. Ook Frank heeft een Cannondale Flash met lefty, maar dan een 26-er.
Vandaag zou ik dan voor de eerste keer echte kilometers kunnen maken. Tot nu toe alleen nog maar enkele honderden meters in de kas bij Frank voor de fotosessie en wat rondjes op de beurs in Gorinchem, waar we ons sponsorcontract hebben getekend. Daarnaast waren we voor het eerst gestoken in onze Haifa kleding. Kicken!
De afspraak was om vandaag de toertocht in Lichtaart (B) te gaan rijden. Daarnaast met de fiets heen en terug bij goed weer. Dit zou dan ruim 120 kilometer zijn.
Zaterdagnacht had het nog volop geregend, maar om 07.30 uur was het droog. Naast Frank zou ook Toine Govers meegaan. In een vlot tempo, de wind voornamelijk in de rug kwamen via Baarle-Nassau en Turnhout in Lichtaart aan. Al 38 km op de teller. Onderweg was het met hoeken toch nog glad. Het was maar net boven nul. Een tas koffie, wat gegeten en dan op weg voor een toertocht van 48 km. Hopen dat het niet te nat zou zijn in het bos. Werkelijk een mooie tocht. De grond had de regen van afgelopen nacht goed verwerkt. Het terrein “bolde” goed. Zeker met mijn grote wielen, was het heerlijk knallen op de rechte stukken. Ook het draaien en keren viel niet tegen. Wat kleine korte klimmetjes, mooie single tracks en weinig asfalt. Op alle oversteekpunten waren signaleurs aanwezig. De zon prikte soms even door de wolken en de temperatuur liep op tot een graad of zes. Na een tocht van 48 km kwamen we weer terug bij de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging. Een tweede tas koffie en wat eten, voordat we de derde etappe van 38 km naar huis zouden aanvangen.
Omdat we heen de wind mee hadden was de weg terug een stuk zwaarder. De lucht werd steeds donkerder. Na 3 km begon het ook nog te hagelen/sneeuwen. Even gestopt om de regenjacks aan te doen. Het was even flink wit. Toch besloten om door te rijden. Na een minuut of 10 was het over. Dan rijdt Toine nog lek. Het vervangen duurde wel even en koste enkele gaspatronen, het was koud. Twee graden boven nul. Dan snel de fiets op en verder, zoals Boudewijn de Groot zong: Hoe sterk is de eenzame fietser, die kromgebogen over zijn stuur, tegen de wind, zichzelf een weg baant.
Voor Toine zijn gevoel wordt de witte sneeuw zwarte sneeuw. De kilometers, de kou en wind tegen zorgen ervoor dat ons tempo terugzakt. Toch komen we gedrieën het mooie Chaam binnengereden met een voldaan gevoel. Eindelijk weer een keer ruim boven de honderd kilometer. Ruim 6 uur op de fiets (inclusief stops) en 122 km op de teller.
Mijn nieuwe fiets heeft zijn eerste echte vuurdoop gehad en mij is die prima bevallen. Ik had veel eerder een 29-er moeten kopen.
Morgen samen met Frank nog even meedoen in de carnavalsoptocht in Chaam (nummer 39).
Het aftellen is inmiddels al begonnen en het begint weer te kriebelen. Nog 35 dagen en we staan aan de start in Zuid-Afrika. Laat die warmte maar komen.
Groet Jan en Frank
21 Februari 2012 - 10:55
Jan Bastiaansen:
Jan en Frank,
Met een mooie nieuwe fiets nu veel kilometers maken om dan goed aan het vertrek te komen in Afrika. Zet hem op en houd de ketting strak.
Veel succes toegewenst met de voorbereiding.
Jan B. uit Rijsbergen.